Terapie prin stimulare şi integrare senzorială
Ce este terapia de stimulare şi integrare senzorială?
Terapia de stimulare şi integrare senzorială se axează pe corectarea, îmbunătățirea și/sau compensarea tulburărilor de integrare senzorială, așa cum educația specială se axează pe dizabilitățile de învățare, iar logopedia pe dizabilitățile de limbaj.
Problemele fundamentale nu sunt, de obicei, luate în considerare decât atunci când nivelul de frustrare pe care-l trăiesc copilul sau adolescentul, familia și profesorii duce la apariția unor probleme emoționale, sociale și familiale. Din păcate, specialiștii în sănătate mentală, asistență socială sau educație se concentrează pe problemele familiale, sociale și emoționale ca și cum acestea ar fi problema principală, scăpând însă complet din vedere faptul că ele sunt secundare față de problemele neurologice fundamentale.
Tulburarea de procesare senzorială
Reprezintă incapacitatea de a folosi informațiile primite de la simțuri pentru a avea o activitate normală în viața de zi cu zi.
Nu este o singură tulburare, așa cum sunt orbirea sau surditatea, ci reprezintă mai degrabă un termen generic, care acoperă o varietate de dizabilități neurologice.

Copilul dumneavoastră suferă de tulburarea de procesare senzorială?
Tulburările senzoriale la copii trebuie identificate din timp pentru a se face o intervenţie corespunzătoare. Acestea au mai multe cauze şi sunt incluse în mai multe diagnostice medicale, cum ar fi: copiii cu autism, paralizie cerebrală şi alte tulburări de dezvoltare, dar şi la copiii dezvoltaţi normal. Identificarea timpurie duce la un diagnostic şi un tratament adecvat pentru persoana în cauză.
Centrul Labirintul Magic are amenajată o camera senzorială SNOEZELEN utilată complet pentru copiii cu deficiențe senzoriale – copii cu deficiențe de procesare senzorială și/sau percepție (tactilă, proprioceptivă, vestibulară), copii dispraxici, copii care au probleme de echilibru și/sau de coordonare, copii care nu reușesc să se adapteze la grădiniță/școală, copii diagnosticați cu tulburări de spectru autist.
Beneficiile terapiilor aplicate cu ajutorul camerei polisenzorilae SNOEZELEN sunt evidente in comportamentul copiilor cu tulburări senzoriale:
- Dezvoltă noi căi de comunicare axate pe senzorial;
- Oferă posibilitatea copilului de a-şi exprima liber preferinţele;
- Sporeşte receptivitatea privind relaţionarea / comunicarea cu terapeutul;
- Calmează diverse tensiuni, anxietăţi şi creează un teren propice relaxării;
- Reduce crizele de automutilare şi heteroagresivitate;
Terapia Snoezelen prezintă avantaje şi pentru terapeuţii care lucrează cu aceşti copii:
- Conduce la cunoaşterea aprofundată a personalităţii copilului;
- Facilitează descoperirea preferinţelor copiilor, suport pentru demararea de noi demersuri terapeutice pentru aceştia;
- Stimulează comunicarea educator/învăţător/profesor-elev (perceput ca partener de joc, copilul este mai receptiv la relaţionarea / comunicarea cu aceştia).
- Permite descoperirea intereselor copiilor şi serveşte la stabilirea unui contact optim cu terapeutul;
- Uşurează activitatea terapeutică prin reducerea stărilor de agitaţie şi agresivitate.
Tulburări posibile
TACTIL – evitarea atingerilor, toleranţă la durere mare, slaba coordonare, repulsie la îngrijire, merge foarte mult, evită texturi aspre ale alimentelor sau ale altor substanţe precum şi îmbrăcămintea, şosetele şi/sau pantofii.







PROPRIECEPTIV – probleme de dexteritate, fineţe, coordonare slabă, preferă jocurile dure, rupe de multe ori jucăriile sau alte obiecte, îşi ţine corpul în poziţii nefireşti.





AUDITIV – reacţionează prea slab sau prea puternic la zgomotele puternice, devine uşor isteric sau pare a le ignora, acoperă frecvent urechile, fredonând sau cântând singur, se sustrage grupurilor mari de oameni, ascultă sunetul de la TV, radio etc.




VIZUAL – ţine jucăriile, cărţile aproape de faţă, deschide şi închide în mod repetat uşile sau sertarele, evită luminile aprinse continuu şi lumina zilei, este atras de obiectele lucioase şi/sau reflectorizante.






GUST – ţine degetele sau mâinile în gură de multe ori, preferă produsele alimentare moi, fine sau extrem de gustoase, selectează ceea ce mănâncă, prezintă probleme la spălatul pe dinţi şi de obicei respinge produse alimentare care par a fi schimbate la culoare sau aspect.






VESTIBULAR – intră în panică atunci când se află cu susul în jos sau este înclinat într-o parte, este îngrozit dacă picioarele îi părăsesc pământul, devine nervos în jurul dealurilor, scărilor, trebuie să se afle în continuă mişcare, acest lucru afectându-i atenţia şi comunicarea, nu poate circula cu mijloacele de transport.







OLFACTIV – se plânge frecvent de anumite mirosuri, evită locuri unde se găsesc arome puternice (bucătărie, baie, restaurant, grădini zoologice etc.), nu îi plac grupurile de oameni, miroase alimentele înainte sau în timp ce le mănâncă, miroase obiectele uzuale în mod repetat, urăşte să fie murdar şi varsă la mirosuri specifice fecalelor sau frotiurilor.



În ziua de astăzi părinții copiilor sau adolescenților, ale căror conexiuni cerebrale sunt defectuoase, nu își pot înțelege pe deplin fiul sau fiica, fără să înțeleagă modificările care s-au petrecut la nivelul creierului, precum și impactul pe care aceste modificări îl au asupra minții.
Terapia Snoezelen îţi aduce liniştea şi pacea interioară. Se adresează tuturor vârstelor. Poate fi folosită atât în cazul celor cu deficienţă de intelect, autism, ADHD, demenţă, Alzheimer, în ajutorul celor cu dizabilitate de învăţare, care trec prin diverse stadii de durere, tulburări emoţionale, depresie, dar poate fi folosită pentru ajutarea persoanelor cu un nivel crescut al stresului sau, pur şi simplu, pentru relaxare. Aceasta se poate realiza prin controlul diverşilor stimuli care există în această „cameră magică” – lumini, arome, sunete, gusturi, atingere.