Dezvoltarea defectuoasă a vederii apare frecvent la copiii cu autism – deși de multe ori ignorată. Copilul cu autism are, de obicei, un contact vizual slab și nu reușește să fie atent la oamenii și obiectele din mediu. Când este stresat din punct de vedere vizual, copilul cu autism poate să se uite cruciș și să se “autostimuleze” (să-și fluture mâinile în fața ochilor).
“Autostimularea” este o încercare compensatoare de a deschide spațiul vizual, de a-și relaxa atenția vizuală încordată și de a funcționa mai bine.
Dacă disfuncția vizuală ține de discriminarea vizuală în lipsa mișcării (copilul nu reușește să distingă sau să potrivească anumite culori), tulburarea de procesare senzorială nu reprezintă neapărat cauza problemei. Copilul cu tulburare de procesare senzorială și cu probleme de vedere poate avea una sau mai multe probleme și în ceea ce privește modularea, discriminarea și folosirea senzațiilor vizuale pentru a reacționa în mod adaptiv la lumea din jur.
Copilul se află în fața unui panou luminos și trebuie să identifice o serie de culori într-un interval de 5 secunde până la următoarea serie de culori. “Culoarea roșu”, el va pune degetul pe culoarea respectivă și va trece la următoarea culoare pe care o aude: “culoarea verde”.
Un exercițiu ce stimulează simțul vizual, dar totodată și atenția și concentrarea acestuia pentru a obține rezultate pozitive.